Beeldenken en ADHD/ADD

Onder mensen met de neurobiologische stoornis ADHD, zijn opvallend veel beelddenkers. AD(H)D en beelddenken hebben een grote overlap. Een Amerikaanse ADHD specialist, George Dorry, zat samen met Linda Kreger-Silverman in diverse onderzoeksteams. Beiden zijn van mening dat iedereen met ADHD de voorkeur voor het denken met de rechter hersenhelft (beelddenken), figuratief en niet sequentieel (opeenvolgend) heeft. Dit is verklaarbaar, de zwakke linker hersenhelft zorgt namelijk voor de ‘handicap’ ADHD.

Wanneer het onderwijsaanbod aangepast wordt op het beelddenken, kunnen de AD(H)D verschijnselen afnemen. De leerling met AD(H)D voelt zich minder druk en krijgt meer rust in zijn hoofd. Het krijgt een meer competent gevoel om zijn hersenen te gebruiken op een manier die bij hem past.

ADHD heeft veel kenmerken die overeenkomen met beelddenkers. Er zijn echter ook verschillen. Zo kunnen beelddenkers bij een goed begrepen instructie voor langere tijd geconcentreerd werken, voor mensen met AD(H)D geldt dit niet.

Overeenkomsten                   Verschillen tussen AD(H)D & beelddenken - Aandachtsproblemen         - De mate van extreme drukte                    - Vergeetachtigheid              - De mate van impulsiviteit                        - Snel afgeleid zijn                - De mate van concentratie                        - Moeite met details                                                                                   - Hyperfocus                                                                                               - Hyperactiviteit                                                                                         - Onrust                                                                                                       - Drukte in het hoofd                                                                                 - Slecht tijdsbesef